.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Προγράμματα επεξεργασίας σκαναρισμένης εικόνας και κειμένου


Ο Δημήτρης επικοινώνησε μαζί μας και μας ρώτησε αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί σκαναρισμένες εικόνες και σκαναρισμένο κείμενο. Η απάντηση είναι "και βέβαια ναι" . Ας ξεκινήσουμε με τις σκαναρισμένες εικόνες που είναι και το πιο απλό κομμάτι.

Όπως είναι φυσικό, αφού σκανάρουμε κάποια φωτογραφία την αποθηκεύουμε σαν αρχείο στον υπολογιστή μας. Αυτό το αρχείο θέλουμε να το επεξεργαστούμε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα. Ποιό είναι αυτό? Παρακάτω σας δίνουμε μια λίστα με τα προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Το πιο απλό και άθλιο πρόγραμμα σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι η ζωγραφική των Windows. Εννοείται πως δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα με το πρόγραμμα αυτό, πλην του να εισάγουμε κάποιο κείμενο στην εικόνα μας ή να παίξουμε εισάγοντας γραμμές. Το προτείνουμε απλά και μόνο σαν δωρεάν επιλογή.

Πάμε όμως σε πιο καλές λύσεις. Τα επόμενα δύο προγράμματα παρέχονται δωρεάν και αποτελούν καλές και απλές λύσεις για επεξεργασία εικόνας. Το πρώτο απο αυτά είναι το Picasa. Παρέχεται απο την Google και είναι πρόγραμμα το οποίο, εκτός απο επεξεργασία, σας βοηθάει να εντοπίσετε φωτογραφίες στον υπολογιστή σας (ακόμα και ξεχασμένες σε κάποιον φάκελο), να τις στείλετε με e-mail , ή ακόμα και να τις ανεβάσετε εύκολα στο blog σας. Το Picasa μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ.

Το επόμενο δωρεάν πρόγραμμα είναι το Gimp. Δημιουργήθηκε αρχικά για χρήστες Linux, αργότερα για χρήστες Mac και τελευταία και για χρήστες Windows. Είναι πρόγραμμα μικρών δυνατοτήτων, αλλά πάνω απ' όλα δωρεάν! Το κατεβάζετε κάνοντας κλικ εδώ.

Πάμε τώρα στις μη δωρεάν λύσεις. Ο βασιλιάς της επεξεργασίας εικόνας δεν είναι άλλος από το Photoshop. Δε χρειάζεται να πούμε τίποτα για το πρόγραμμα αυτό. Κάνετε παπάδες και τους βάζετε και σε όποια εκκλησία θέλετε. Δυστυχώς δεν είναι δωρεάν και ακόμα χειρότερα η τιμή του δεν είναι χαμηλή. Για εκείνους που θέλουν να δουν περισσότερα μπορούν να μπουν στη σελίδα http://www.adobe.com. Ένα επιπλέον συν είναι ότι υπάρχει και στα Ελληνικά.

Άλλο πρόγραμμα είναι το Paint Shop Pro. Λίγο δύσκολο στη χρήση, αλλά με πολλές δυνατότητες. Ούτε αυτό είναι δωρεάν. Περισσότερα στη σελίδα www.jasc.com.

Επόμενο είναι το Photoimpact. Χαμηλή ή τιμή του, αλλά λίγο δύσκολο στη χρήση για τους αρχάριους. Όσοι το μάθουν μπορούν να κάνουν πολλά. Περισσότερα στη σελίδα www.ulead.com.

Επίσης καλό πρόγραμμα είναι και το ACDSee. Εμείς που το χρησιμοποιήσαμε δε μείναμε και τόσο ευχαριστημένοι λόγω των όχι πολλών δυνατοτήτων του σε σχέση με άλλα προγράμματα. Έχει αρκετά εργαλεία, αλλά κάπου μας τα χαλάει... Τέλειο για resize και crop. Περισσότερα εδώ.

Ψάξτε λίγο και άλλα προγράμματα όπως το Digital Image Suite, το PhotoPlus, το Picture it και το Picture window pro.

Περνάμε τώρα στην επεξεργασία κειμένου... Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Για την ακρίβεια θα σας προτείνουμε μόνο ένα πρόγραμμα που το θεωρούμε Top στο είδος του. Είναι το ABYY FineReader. Απλά σκανάρουμε μια σελίδα κειμένου και με τη βοήθεια του προγράμματος μπορούμε να την επεξεργαστούμε στο Word. Τέλειο πρόγραμμα! Το κακό είναι πως δεν διατίθεται δωρεάν. Μείνετε όμως εδώ γύρω, εντός της ημέρας σάς έχουμε ένα δωράκι ;)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου