.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Το χάσαμε το φορητό πατριώτηηη...

Ποιος είπε ότι εμείς δεν θα την πατούσαμε ποτέ; "Χάσαμε" τον φορητό στα καλά καθούμενα... Μαύρη οθόνη, πολλά κουφά και διάφορα άλλα ήρθαν μαζεμένα και τώρα τον κλαίμε με μαύρο δάκρυ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως. Ο φορητός ήταν ένας IBM r50e όπως αυτός της εικόνας και αγοράστηκε το 2004. Αν έμπαινε κάποιος σε λεξικό και έψαχνε στη λέξη "σκυλί", σίγουρα θα έβρισκε τη φωτογραφία του συγκεκριμένου φορητού.

Ο φορητός αυτός λοιπόν είχε περάσει τα πάνδεινα! Είχε δανειστεί και επεστράφη γεμάτος παιχνίδια, είχε πέσει πολλές φορές από το γραφείο, είχε χρησιμοποιηθεί σε πατάρια για μεταφορά αρχείων από καταγραφικά κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, γενικά ήταν ο πιστός σύντροφος σε βαρέων και ανθυγιεινών τύπου αποστολών. Και δεν είχε πάθει ποτέ τίποτα!!!

Τον τελευταίο μήνα όμως κάναμε ένα μεγάλο σφάλμα. Αφήσαμε τον φορητό...ανασφάλιστο! Απεγκαταστήσαμε το AVG anti-virus που χρησιμοποιούσαμε για να δοκιμάσουμε 2-3 anti-virus και να βγάλουμε τα αποτελέσματα στο blog. Για άσχετο λόγο δεν συνεχίσαμε την έρευνα , αλλά ξεχάσαμε να εγκαταστήσουμε ξανά το AVG. Πέρασε ένας μήνας και τελικά προχθές , και ενώ βρισκόμασταν σε μια σελίδα, η οθόνη ξαφνικά μαύρισε και ήταν σα να είχαμε μπεί σε standby. Τι πλήκτρα πατήσαμε, τι προσπαθήσαμε να το επαναφέρουμε, άδικος κόπος.

Ενώ το ανεμηστιράκι δούλευε κανονικά, όλα τα άλλα ήταν νεκρά. Σβήσαμε το φορητό και τον ξαναξεκινήσαμε. Το ίδιο πρόβλημα. Μαύρη οθόνη και δε λειτουργούσε τίποτα, ούτε καν ο δίσκος! Εδώ θα πρέπει να πούμε πως τη στιγμή που έσβησε για πρώτη φορά, πήγαμε να τον ακουμπήσουμε στον καναπέ και βρισκόταν σε μια διαγώνια θέση σε σχέση με το έδαφος. Αφού λοιπόν είδαμε ότι δεν επανέρχεται, αποφασίσαμε πως είχε έρθει η ώρα του κατσαβιδιού.

Τον ανοίξαμε προσεκτικά και αρχίσαμε να τον σκαλίζουμε. Για αρχή βγάλαμε τη μνήμη για να δούμε αν χτυπήσει το ηχειάκι όταν θα τον ξανανοίγαμε. Τίποτα! Ούτε ηχειάκι , ούτε ηχειάρα δεν ακούστηκε... Βγάλαμε και όσες κάρτες υπήρχαν επάνω μπας και συνέλθει, τον ξανανοίξαμε, αλλά η ίδια συμπεριφορά εξακολουθούσε. Τα τοποθετήσαμε όλα πίσω και τον ξανανοίξαμε. Τότε ο φορητός δούλεψε και μπήκε κανονικά στα Windows!

Αφού δουλέψαμε για λίγο, πήγαμε να τον σηκώσουμε για να τον μεταφέρουμε πιο δίπλα και ξαφνικά ξαναέσβησε! Ακριβώς η ίδια συμπεριφορά! Ξαναβγάλαμε κάποιες κάρτες αλλά δεν επανήλθε αυτή τη φορά. Αφού τον αφήσαμε για λίγη ώρα, πήγαμε να τον ανάψουμε. Άναψε και δούλεψε κανονικότατα, αλλά μετά από μισή ώρα ξανά τα ίδια! Σβήνει η οθόνη, δουλεύει το ανεμηστιράκι και όλα τα άλλα νεκρά!

Μια παράξενη λεπτομέρεια: Στη φυσιολογική λειτουργία , όποτε βγάζαμε το καλώδιο τροφοδοσίας ακουγόταν ένα μπιπ και μειωνόταν η φωτεινότητα της οθόνης. Όταν τώρα έσβηνε η οθόνη και βγάζαμε το καλώδιο, ακούγαμε κανονικά το μπιπ. Όταν σβήναμε τον φορητό εντελώς από το κουμπί και τον ξανανάβαμε, τη στιγμή που βγάζαμε το καλώδιο τροφοδοσίας δεν ακούγαμε τίποτα...

Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πως ο φορητός δε λειτουργεί φυσιολογικά και εμφανίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα κάθε λίγο και λιγάκι. Ειδικά δε όταν δουλεύει και πάμε να τον μεταφέρουμε, τότε σβήνει η οθόνη και μουλαρώνει!

Σκεφτήκαμε μήπως το πρόβλημα οφείλεται σε κάποιο ιό και του περάσαμε το Avast. Η αλήθεια είναι πως βρήκε κάποιο ιό στη μνήμη και τον αφαίρεσε, αλλά κατά τη διάρκεια του σκαναρίσματος νέκρωσε και πάλι. Αν είναι ιός, πιθανότατα να διορθωθεί. Αν κάποιο part πνέει τα λοίσθια, ίσως και πάλι να έχουμε ελπίδες... Αν όμως το πρόβλημα οφείλεται στη μητρική... τότε κλάφτα Χαράλαμπε.

Κάποια πρόταση από εσάς; Τι άλλο λέτε να τσεκάρουμε;

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μητρική η τα bios
Κατέβασε και προσπάθησε να βάλεις τα πρώτα bios …………..το πως??????
Ψάξε λίγο στο Google για black screen και πιστεύω κάτι θα ψαρέψεις

PC HANDS είπε...

Το ψάχνω φίλε μου. Να φανταστείς, αυτή τη στιγμή γράφω από το εν λόγω laptop.

Δεν ξέρω τι να πρωτοσκεφτώ ότι φταίει. Στην αρχή πίστεψα πως είναι θέμα hardware, μετά ότι είναι θέμα ιού. Αργότερα επέστρεψα στο hardware μιας και όποτε πήγαινα να κουνήσω τον φορητό, αυτός εμφάνιζε το πρόβλημα!

Ειδικά όταν τον έπιανα από το κάτω δεξί μέρος της οθόνης, τότε έσβηνε.

Θεώρησα ότι ίσως δεν είναι κάτι βιδωμένο καλά και βίδωσα όλες τις βίδες πιο σφιχτά. Μετά όμως θυμήθηκα ότι το πρόβλημα εμφανιζόταν και σε άσχετες στιγμές που ούτε καν τον ακούμπαγα.

Με λίγα λόγια, δε μου δίνει κάτι πιο χειροπιαστό. Ψάχνω να βρω τη λεπτομέρεια που θα μου δώσει την απάντηση.

Όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή γράφω από αυτό το laptop, αλλά δεν έχω διανοηθεί ακόμα καν να το κουνήσω. Θα περιμένω μέχρι να τελειώσω τη δουλειά και μετά θα δοκιμάσω. Πιθανότατα αύριο να σας πω τι έγινε τελικά.

Thanks πάντως για τη συμβουλή. Προς το παρόν κατεβάζω ένα διαγνωστικό πρόγραμμα να τεστάρω τη μνήμη του.

thomas είπε...

Έχω περίπου το ίδιο πρόβλημα με ένα ACER και εντόπισα την αιτία στη μνήμη RAM. Αφαιρώντας τελικά, τη μία διαπίστωσα ότι δούλευε. Τώρα είμαι στο ψάξιμο για δεύτερη αλλά προς το παρόν λειτουργεί με μία 256 MB.

PC HANDS είπε...

Σε εμένα, όταν έβαλα το Avast, έβγαλε μήνυμα ότι έχει ιο στη μνήμη και ζήτησε να κάνω reboot για να σκανάρει πριν μπει στα Windows.

Το έκανα, βρήκε κάποιον ιο, τον διέγραψε, αλλά μετά απο λίγο και κατά τη διάρκεια του σκαναρίσματος ξαναεμφάνησε το πρόβλημα.

Από τη μια τείνω προς θέμα hardware, από την άλλη ψάχνω μπας και έκανε ζημειά κάποιος ιός. Σκέφτομαι κι εγώ για τη μνήμη, αλλά τα συμπτώματα γιατί να είναι αυτά; Και τη μαμίσια μνήμη έβγαλα, και τη δέυτερη που είχα προσθέσει, αλλά όταν πάταγα το κουμπί τροφοδοσίας έπαιρνε ρεύμα αλλά κατά τα άλλα ήταν νεκρό. Ούτε ηχειάκι ούτε τίποτα.

Τα διαγνωστικά που του έκανα προς το παρόν τα πέρασε με επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

bale ena boot cd typou BART pe kai bale ola ta antivirus na douleuoyn taytoxrona(kai oti allo mporeis gia na to zoriseos)... Asto akinhto na douleuei gia arketo xrono.. An den kolhsei mallon ftai kati sto leitoyrgiko/sklhro disko soy

PC HANDS είπε...

Ο φορητός έμεινε όλη νύχτα ανοιχτός και δούλευαν επάνω του 2 antivirus. Βρήκαν κάποια trojans και τα αφαίρεσαν, τίποτε άλλο. Ούτε έσβησε, ούτε κόλλησε.

Προς το παρόν λειτουργεί ομαλά , χωρίς καμία διακοπή. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως κάποια βίδα ήταν λασκαρισμένη και πηγαίνοντας να το μετακινήσω κάτι βραχυκύκλωνε. Αλλά πάλι, το πρόβλημα το δημιουργούσε ακόμα και όταν ακίνητο το laptop.

Για να δούμε, πώς θα τα πάει στην πορεία...

predator είπε...

Εγω μυριζομαι σκληρο δισκο!
Eτρεξες κανα διαγνωστικο HDD Health μηπως
εχει χτυπησει πουθενα?
Δοκιμασε και κανα scandisk και βλεπουμε.

PC HANDS είπε...

Έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά. Και έλεγχος μνήμης και σκληρού.

predator είπε...

Χμμμ!
Τα εχεις δοκιμασει σχεδον ολα δηλαδη.

Μιας & εισαι εκτος εγγυησης
το καλυτερο που μπορεις να κανεις
ειναι για αρχη αν εχεις αλλες μνημες
βαλτες πανω αστο κανα 2 μερες
και αν ηρεμισε βρηκες τι εφταιγα,
αν κανει τα ιδια δοκιμασε αλλαγη δισκου
κ.λ.π. μεχρι να φτασεις στην πηγη του προβληματος.

Δεν ειναι και το ποιο απλο ουτε ανεξοδο
αλλα δεν μου ερχετε κατι αλλο στο νου.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω οτι ειναι θεμα σκληρου και απο οτι ειπατε ο Laptop ειναι και παλιος και ο σκληρος εχει περασει τα πανδυνα. Τωρα λιγο δυσκολο να κανει καποιος ιος να κλεινει το συστημα οταν το αγιζεις. Αν ήταν η μνημη θα σου εβγαζε μπλε οθονη με το σφαλμα αναγραφομενο το οποιο αφορα την μνημη. 1ον αλλαξτε σκληρο αν κανει τα ιδια τοτε το Laptop απειλειτε απο υπερθερμανση και ισως να εχει παθει ζημια η μητρικη (στην χειροτερη) στην καλυτερη ο επεξεργαστης.Αν τωρα δεν ειναι τιποτα απο αυτα τοτε το προβλημα κεντριζετε στην καρτα γραφικων η οποια προφανως τα εφτησε. Αν καταλαβενετε καποια υπερθερμανση καλο ειναι να αλλαξετε τα ανεμιστηρακια... Στην ουσια δεν συμφερει να τον φτιαξεις γιατι δεν ξερεις οτι αυτο που θα αγορασεις θα ειναι και η αιτια του σφαλματος.Γι'αυτο μπορει να χαλασεις και πολλα λεφτα εκτος αν εισαι τυχερος. Γνωμη μ.
Με τις τιμες που εχουν σημερα τα Laptop πιστευω οτι αξιζει ενα καινουργιο αλλα ναι δεν θα ειναι IBM.Συμφωνω κριμα το Laptop μαυρο σκυλη ειναι αλλα τι να κανουμε ολα πρεπει να κανουν τον κυκλο τους

PC HANDS είπε...

Thanks φίλε για την απάντηση.

Ο σκληρός δεν είναι τόσο παλιός μιας και πριν από ένα χρόνο έγινε αλλαγή του παλιού γιατί ήταν μόνο 40GB. Θέμα στο ανεμιστηράκι δεν υπάρχει. Ιός σίγουρα δεν είναι γιατί πολλές φορές σβήνει στο POST. Μερικές φορές μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα για 1-2 μέρες και μερικές φορές να σβήνει στα 5 λεπτά.

Μάλλον πάμε για αγορά καινούριου.

lexios είπε...

Όσο "κουφό" κι αν ακουστεί, τσέκαρε την μπαταρία. Οι λιθίου έχουν ενα κύκλωμα ελέγχου μέσα το οποίο αν πάθει κάτι δεν επικοινωνεί σωστα με το laptop και παρουσιάζονται τρελλά προβλήματα.

Sun In Clouds είπε...

Σύνδεσε το φορητό με μία οθόνη άλλη. Αν σε εκείνη την οθόνη δεν παρουσιάζει πρόβλημα, πιθανότατα, κάποιο καλωδιάκη της οθόνης του φορητού ή δεν κάνει καλή επαφή ή είναι έτοιμο να κοπεί και για αυτό όταν μετακινείται ο φορητός η οθόνη χάνει και βρίσκει το φως της.
Μπορεί να είναι θέμα τροφοδοσίας. Δοκίμασε με άλλον μετασχηματιστή.
Δοκίμασε σε safe mode να δεις αν σβήνει ή όχι η οθόνη. Στο safe mode τα win φορτώνουν μόνον τις απαραίτητα προγράμματα και οδηγούς και δε φορτώνουν ιούς που κολλάνε στα προγράμματα εκκίνησης των win.

Δημοσίευση σχολίου