.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Δυό πόρτες έχει η ζωή... Τι είναι οι πόρτες που ακούμε κατά καιρούς;

Πολλοί από εμάς ακούμε κατά καιρούς τον όρο "πόρτα" , ειδικά τώρα που η ADSL έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όταν πάμε να σκαλίσουμε τον ρούτερ βλέπουμε τα λεγόμενα ports , αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτά. Παρακάτω θα δώσουμε μια όσο το δυνατόν πιο απλή εξήγηση.

Έστω ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που κατεβάζει torrents. Το πρόγραμμα αυτό, αν και το έχουμε εγκαταστήσει, δεν μας κατεβάζει κανένα torrent. Αφού ρωτήσουμε κάποιον ειδικό, μάς λέει να ανοίξουμε την τάδε πόρτα στον ρούτερ και μας δίνει ένα νούμερο.

Έστω ότι αυτός που προσφέρει τα torrents είμαστε εμείς. Έχουμε λοιπόν ένα δωμάτιο γεμάτο κουτιά και το κάθε κουτί έχει μέσα του μια ταινία ή ένα αρχείο μουσικής. Κουτί κανονικό ε, χαρτόκουτο! Έρχεται λοιπόν ο ταχυδρόμος ή κάποιος τελοσπάντων και μας λέει ότι πρέπει να πάμε στο σπίτι του Γιώργου και να του πάμε το κουτί που περιέχει την ταινία "1984" (δείτε τη, αξίζει). Ψάχνουμε στο δωμάτιο, βρίσκουμε την ταινία και ξεκινάμε για το σπίτι του Γιώργου.

Με το που περνάμε την κεντρική είσοδο (το σημείο που συνδέεται ο ρούτερ με την τηλεφωνική γραμμή) φτάνουμε σε έναν τοίχο με χιλιάδες πόρτες μπροστά μας!!! Πόρτες κανονικές, ξύλινες! Κάθε μια από αυτές τις πόρτες έχει ένα νούμερο πάνω της. Εμείς από πριν ξέρουμε ότι για να παραδώσουμε στο Γιώργο το κουτί θα πρέπει να βρούμε την πόρτα 2047. Πάμε λοιπόν μπροστά από αυτή την πόρτα και προσπαθούμε να την ανοίξουμε.

Αν η πόρτα δεν ανοίξει, τότε έχουμε φάει πόρτα και επιστρέφουμε πίσω. Ο Γιώργος ξέχασε να την ξεκλειδώσει , άρα δεν μπορεί να παραλάβει το κουτί. Αν η πόρτα ανοίξει, την περνάμε, βρίσκουμε το Γιώργο, του λέμε χρόνια πολλά για χθες και του παραδίνουμε το κουτί με την ταινία.

Κάπως έτσι λειτουργούν οι πόρτες και στους υπολογιστές. Κάποια προγράμματα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες πόρτες για να επικοινωνήσουν στο δίκτυο. Κάτι τέτοιες πόρτες ψάχνουν να βρούν ξεκλείδωτες μερικές φορές οι hackers για να έχουν πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές.

Το http που βάζουμε μπροστά στις διευθύνσεις που θέλουμε να δούμε, αντιστοιχεί στην πόρτα με το νούμερο 80. Αν ο server της google για παράδειγμα κλειδώσει αυτή την πόρτα, τότε αν πληκτρολογήσουμε http://google.com και πατήσουμε Enter, δε θα δούμε τίποτα.

Ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου