.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Γέμισε ο δίσκος, αλλά έχω και δεύτερο partition. Τι μπορώ να κάνω;

Ένα από τα συμπτώματα που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πως ο δίσκος μας είναι γεμάτος είναι πως ο υπολογιστής έχει αρχίσει να αργεί. Πολλές φορές όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και κοιτάζουμε το δίσκο μας, βλέπουμε πως ο ελεύθερος χώρος είναι απελπιστικά λίγος, της τάξεως κάτω του ενός GigaByte. Αμέσως μόλις ελευθερώσουμε χώρο στο δίσκο μας, βλέπουμε πως η ταχύτητα αυξάνεται και τα "κολλήματα" μειώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ελευθερώσουμε χώρο στο δίσκο μας;

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε έναν δεύτερο δίσκο, είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό. Αν είχαμε προνοήσει κατά την εγκατάσταση των Windows και είχαμε φτιάξει ένα δεύτερο partition, τότε ακόμα καλύτερα για μας μιας και θα κάνουμε ότι είναι να κάνουμε χωρίς την αγορά άλλου δίσκου.

Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση που δε διαθέτουμε δεύτερο δίσκο και δεν σκοπεύουμε να αγοράσουμε άλλον. Αν ισχύει αυτό , πρέπει να γνωρίζουμε πως πιθανότατα θα πρέπει να σβήσουμε αρχεία και προγράμματα που, μπορεί μεν να μην τα χρησιμοποιούμε και τόσο συχνά, αλλά κάποια στιγμή θα μας χρειάζονταν. Μια λύση για εξοικονόμηση χώρου είναι να αποθηκεύσουμε σε δίσκους CD ή DVD τα αρχεία που δε χρησιμοποιούμε τόσο συχνά, όπως κάποιες φωτογραφίες, μουσική κλπ. Δεύτερη λύση είναι να απεγκαταστήσουμε όλα τα προγράμματα που θεωρούμε πως είναι περιττά και δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Κάνοντάς το αυτό σίγουρα θα εξοικονομήσουμε κάποια επιπλέον MegaBytes. Μετά από αυτά θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον φάκελο Temp και να σβήσουμε όλα τα περιεχόμενά του, καθώς επίσης να διαγράψουμε όλα τα προσωρινά αρχεία του Internet.

Η μη ύπαρξη δεύτερου δίσκου ή δεύτερου partition, όπως και να' χει, κάποια στιγμή θα μας προκαλέσει προβλήματα, ειδικά όταν ο κύριος δίσκος φαίνεται να έχει γεμίσει και οδεύει προς "φουλάρισμα". Προσοχή, δε μιλάμε για δίσκο π.χ. 160GB που διαθέτει ελεύθερο χώρο έστω και 30GB. Μιλάμε για δίσκο οποιασδήποτε χωρητικότητας που έχει αρχίσει να γεμίζει.


Τι κάνουμε λοιπόν αν διαθέτουμε δεύτερο δίσκο ή δεύτερο partition;

Πολύ απλά, κάνουμε ο,τι ακριβώς είπαμε και προηγουμένως με την αποθήκευση αρχείων σε CD ή DVD, μόνο που αυτή τη φορά αντί για τα CD θα αποθηκεύσουμε τα αρχεία στον δεύτερο δίσκο. Θα ξεκινήσουμε με τον φάκελο "Τα Έγγραφά μου" ("My Documents"). Αφού διαθέτουμε αρκετό χώρο στον δεύτερο δίσκο, τι θα λέγατε να μεταφέρουμε όλο τον φάκελο και τα περιεχόμενά του στο δίσκο αυτό; Και επίσης, τι θα λέγατε από εδώ και πέρα, όσα αρχεία θέλουμε να αποθηκεύσουμε στα "Έγγραφά μου" να αποθηκεύονται στο δεύτερο δίσκο; Δηλαδή, αυτό που θα κάνουμε είναι να μεταφέρουμε τον φάκελο "Τα έγγραφά μου" από το δίσκο C: στο δίσκο E: , αλλά στην επιφάνεια εργασίας μας θα παραμείνουν όλα ως είχαν.

Για να το κάνουμε αυτό κάνουμε δεξί κλικ επάνω στο φάκελο "Τα Έγγραφά μου" ("My Documents") και πατάμε "Ιδιότητες" ("Properties"). Στο παράθυρο που ανοίγει , και όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, σβήνουμε την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται τώρα ο φάκελος "Τα Έγγραφά μου" και γράφουμε τη νέα τοποθεσία. Αν ο δεύτερος δίσκος είναι ο E: , τότε μπορούμε να γράψουμε μέσα στο πεδίο E:\Τα Έγγραφά μου και να πατήσουμε "Εφαρμογή" ("Apply"). Πατώντας εφαρμογή θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση που θα λέει ότι ο φάκελος δεν υπάρχει και θα ρωτάει αν θέλουμε να τον δημιουργήσουμε. Επιλέγουμε "ΝΑΙ" και στο καπάκι εμφανίζεται άλλη ειδοποίηση που μας ρωτάει αν θέλουμε όλα τα αρχεία και οι φάκελοι από την παλιά τοποθεσία να μεταφερθούν στην καινούρια. Ξαναεπιλέγουμε "ΝΑΙ" και βλέπουμε πως τα αρχεία μεταφέρονται στο δίσκο E: .




Πλέον ελευθερώσαμε ένα μεγάλο μέρος του δίσκου C: και μάλιστα από δω και πέρα όλα τα αρχεία που θα αποθηκεύουμε στο φάκελο "Τα Έγγραφά μου" θα πηγαίνουν στο δευτερεύοντα δίσκο. Πάει αυτό! Σειρά έχουν τα προγράμματα.

Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, όταν εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα, σε κάποιο σημείο της εγκατάστασης μάς δίνεται η δυνατότητα να μην αποθηκεύσουμε το πρόγραμμα αυτό στον φάκελο Program Files, αλλά όπου θέλουμε εμείς. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να διατηρήσουμε τον ελεύθερο χώρο στο δίσκο C: , απλά και μόνο κάνοντας την εγκατάσταση του προγράμματος στο δευτερεύοντα δίσκο. Φτιάχνουμε λοιπόν στο δεύτερο δίσκο έναν φάκελο με όνομα Programs και αποθηκεύουμε τα προγράμματα εκεί. Κάτι άλλο που αυτή τη φορά θα ελευθερώσει χώρο στο δίσκο C: είναι να απεγκαταστήσουμε ορισμένα προγράμματα όπως π.χ. το Office και να τα ξαναεγκαταστήσουμε στον δευτερεύοντα δίσκο κάνοντας χρήση της επιλογής που αναφέραμε πριν.

Οι παραπάνω κινήσεις αποτελούν τις βασικότερες επιλογές για να ελευθερώσουμε χώρο στο δίσκο C: . Καλό θα ήταν να σβήνουμε συχνά τα προσωρινά αρχεία του Internet , καθώς και τα περιεχόμενα του φακέλου Temp.


TIP!!!
Αν κάποια στιγμή και για άγνωστο λόγο δούμε ότι ο δίσκος μας γέμισε πολύ γρήγορα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε στο δίσκο C: και να κοιτάξουμε ποιός φάκελος είναι πολύ μεγάλος σε μέγεθος. Για κάποιο λόγο μέσα σε αυτό τον φάκελο ίσως προστίθενται αρχεία τα οποία γέμισαν το δίσκο. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν προγράμματα Antivirus τα οποία κρατάνε αρχεία καταγραφής συμβάντων ή αρχεία σε καραντίνα και σιγά σιγά γεμίζουν το δίσκο μας. Αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε τον φάκελο στον οποίο αποθηκεύονται αυτά τα αρχεία και να τα σβήσουμε από μέσα του.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω, όχι μόνο θα εξοικονομήσουμε χώρο, αλλά επιπλέον θα δούμε τηον υπολογιστή μας να "τρέχει" λίγο πιο γρήγορα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου