.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

TIP of the day : Η λειτουργία της εντολής ping

Αρκετοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά η εντολή ping αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο, πολλές φορές, είναι ικανό να μας λύσει τα χέρια σε διάφορα προβλήματα. Αν και μέσω της εντολής ping μπορούμε να συλλέξουμε πολλά στοιχεία, παρακάτω θα αναλύσουμε τη χρήση της από έναν απλό χρήστη υπολογιστών για να τσεκάρει την επικοινωνία του υπολογιστή με κάποια άλλη δικτυακή συσκευή. Η χρήση της εντολής ping μπορεί να αποβεί θησαυρός, π.χ. για έναν χρήστη που είναι συνδεδεμένος σε ένα ρουτεράκι ADSL. Ας δούμε λοιπόν πώς τη χρησιμοποιούμε

Έστω ότι έχουμε έναν υπολογιστή στο σπίτι μας, συνδεδεμένο επάνω σε ένα ADSL ρούτερ. Κάποια στιγμή παρατηρούμε ότι δεν μας ανοίγει καμία σελίδα στο Internet και δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό. Πριν καλέσουμε την τεχνική υποστήριξη του παροχέα μας, μπορούμε να κάνουμε το εξής για να δούμε αν ο υπολογιστής μας "βλέπει" τον ρούτερ, δηλαδή αν επικοινωνεί μαζί του. Αυτό που χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε είναι η IP διεύθυνση του router. Για να τη βρούμε , αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε την εντολή ping , κάνουμε το εξής:

Πατάμε την "Έναρξη" ("Start") των Windows και επιλέγουμε "Εκτέλεση" ("Run"). Στο παράθυρο που εμφανίζεται πληκτρολογούμε cmd και πατάμε Enter. Ανοίγει το παράθυρο της Γραμμής Εντολών (Command Prompt). Για να δούμε την IP διεύθυνση του router πληκτρολογούμε την εντολή ipconfig και πατάμε Enter. Το αποτέλεσμα που θα δούμε στην οθόνη είναι σαν αυτό της παρακάτω εικόνας.




Όπως θα βλέπουμε στην εικόνα και είναι σημειωμένο με το βελάκι, η IP διεύθυνση του router μας είναι η τρίτη στη σειρά, δηλαδή το Default Gateway ή αλλιώς Προεπιλεγμένη Πύλη. Παρεμπιπτόντως, η IP διεύθυνση του δικού μας υπολογιστή είναι η πρώτη στη σειρά. Αφού βρήκαμε τη διεύθυνση του router, σειρά έχει η εντολή ping.

Από το σημείο που είχαμε μείνει μετά την εντολή ipconfig, πληκτρολογούμε την εντολή ping ακολουθούμενη από τη διεύθυνση του router, γραμμένη όπως ακριβώς την είδαμε πριν. Αν δηλαδή ο router έχει διεύθυνση 192.168.0.1 εμείς πρέπει να πληκτρολογήσουμε την εντολή ping 192.168.0.1 και να πατήσουμε Enter. Εάν ο υπολογιστής μας επικοινωνεί με τον router, τότε το αποτέλεσμα που λαμβάνουμε μοιάζει με αυτό της παρακάτω εικόνας.





Αν τώρα ο υπολογιστής μας δεν επικοινωνεί με τον router, τότε σαν αποτέλεσμα θα πάρουμε τη φράση Request timed out ή στα Ελληνικά Εξάντληση χρονικού ορίου αίτησης.

Πολλοί ίσως πουν, "καλά, αν δεν επικοινωνεί με τον router θα το δούμε στο αντίστοιχο εικονίδιο δίπλα στην ώρα". Ναι, αυτό είναι σωστό. Όπως είπαμε όμως στην αρχή, το παραπάνω παράδειγμα αφορά τη χρήση της εντολής ping και όχι το πώς θα βρούμε αν το δίκτυο είναι αποσυνδεδεμένο. Θα μπορούσαμε να θέλουμε να τσεκάρουμε αν ο υπολογιστής μας έχει επικοινωνία με το δικτυακό μας εκτυπωτή. Θα χρησιμοποιούσαμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, μόνο που αυτή τη φορά θα έπρεπε να μάθουμε με άλλο τρόπο την IP του εκτυπωτή. Σημασία έχει πως για να χρησιμοποιήσουμε την εντολή θα πρέπει να γνωρίζουμε την IP διεύθυνση της απέναντι συσκευής.

ΕΡΓΑΣΙΑ: Αφού μάθαμε πώς λειτουργεί η εντολή ping , μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε ένα γνωστό μας site. Μπείτε όλοι στη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε ping www.google.com και δείτε το αποτέλεσμα. Μη βιάζεστε να το κάνετε και σε άλλα sites. Η εντολή ping μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πονηρούς σκοπούς με αποτέλεσμα πολλά sites να την έχουν κόψει :)

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όπως είναι φυσικό, η εντολή ping μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να τσεκάρουμε την επικοινωνία μεταξύ δύο υπολογιστών στο ίδιο δίκτυο. Αν όμως ο "απέναντι" υπολογιστής έχει ενεργοποιημένο το firewall των Windows (ή και κάποιο άλλο firewall), τότε η απάντηση που θα λάβουμε από το ping θα είναι αρνητική. Ωστόσο οι υπολογιστές πιθανότατα επικοινωνούν μια χαρά μεταξύ τους. Γι'αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Καλά όλα αυτά, αλλά τι κάνει στην ουσία το ping;
Χοντρικά με την εντολή ping στέλνουμε κάποια πακέτα δεδομένων σε μια συγκεκριμένη συσκευή (είτε είναι υπολογιστής, είτε είναι εκτυπωτής κλπ). Η συσκευή αυτή όταν λάβει τα πακέτα, αναγνωρίζει ότι προέρχονται από την εντολή ping και γνωρίζει πως πρέπει να στείλει πίσω μια απάντηση, δηλαδή να κάνει reply. Η απάντηση αυτή εμφανίζεται σε εμάς όπως ακριβώς είναι και η προηγούμενη εικόνα. Η ιστορία της εντολής ping μάς πάει 26 χρόνια πίσω και σε έναν τύπο ονόματι Michael Muuss. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου