.
Παιδιά μια παράκληση. Επειδή όπως βλέπετε κι εσείς οι αναρτήσεις μειώθηκαν δραματικά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όσοι βλέπουν απορίες αναγνωστών στα σχόλια κάποιου θέματος και γνωρίζουν να απαντήσουν, ας το κάνουν. Thanks!
_

Μπορώ να περάσω Vista σε υπολογιστή που δεν τα έχει;

Το θέμα αυτό δημιουργήθηκε ύστερα από επικοινωνία που είχαμε με τον Στέργιο, ο οποίος έχει ένα laptop με εγκατεστημένα Vista σε άλλη γλώσσα (όχι Ελληνικά). Ο Στέργιος λοιπόν μας ρώτησε αν μπορεί να εγκαταστήσει Ελληνικά Windows (προφανώς Vista) και αν θα μπορέσει να βρει εύκολα drivers. Αφού απαντήσουμε στον Στέργιο, θα επεκταθούμε λίγο για την εγκατάσταση Windows Vista σε υπολογιστές που έχουν Windows προηγούμενων εκδόσεων.

Φίλε Στέργιο, για να σου λύσουμε την απορία, σου λέμε πως μπορείς ανετότατα να εγκαταστήσεις Ελληνικά Vista, ακολουθώντας την κλασική οδό εγκατάστασής τους. Το γεγονός ότι έχεις ήδη εγκατεστημένα Vista σε άλλη γλώσσα (τα οποία λειτουργούν μια χαρά) σημαίνει ότι οι drivers υπάρχουν και θα μπορέσεις να τους βρεις από το Internet. Στο site του κατασκευαστή θα βρεις σίγουρα τους drivers για vista.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του να αποθηκεύσεις τους υπάρχοντες drivers του συστήματός σου. Ψάξε μέσα στον σκληρό να βρεις τον φάκελο drivers. Αν υπάρχει, αποθήκευσέ το σε ένα usb stick γιατί πιθανότατα να σου χρειαστεί αργότερα. Επίσης, αν ακολουθήσεις τη διαδρομή C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository θα βρεις ένα backup όλων των drivers (δεν είμαστε σίγουροι για την περίπτωση αυτή, αλλά αν τον βρεις αποθήκευσέ τον, δεν έχεις να χάσεις τίποτα).

Τέλος, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα τα οποία κάνουν backup όλους τους drivers του συστήματος για περιπτώσεις σαν και τη δική σου. Αφού κάνεις το backup στο φάκελο που επιλέξεις, θα δημιουργηθούν υποφάκελοι με τους drivers για κάθε συσκευή. Τέτοια προγράμματα είναι το driver magician , το driver genius κλπ, τα οποία όμως δεν είναι δωρεάν. Ψάξε πάντως στο google τις λέξεις free drivers backup και ίσως σταθείς τυχερός.



Ας μιλήσουμε τώρα γενικότερα για εγκατάσταση Windows Vista σε υπολογιστές που προηγουμένως είχαν Windows παλαιοτέρων εκδόσεων (που να τα σηκώνουν τα Vista).

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ίσως να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Τα Vista κατά 90% θα εγκατασταθούν κανονικότατα (όσον αφορά την εγκατάσταση μιλάμε). Το μοναδικό πρόβλημα που συναντά ο περισσότερος κόσμος είναι ότι τα Windows δεν αναγνωρίζουν κάποιες συσκευές. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι συσκευές δεν είχαν κατασκευαστεί για να υποστηρίζουν Vista. Ωστόσο οι εταιρίες κατασκευής προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας drivers που να συνεργάζονται άψογα με τα Vista. Αυτό λοιπόν που έχετε να κάνετε μετά την εγκατάσταση (ή και πριν) είναι να πάτε στο site του κατασκευαστή του υπολογιστή σας, να ψάξετε για το μοντέλο που έχετε και να βρείτε συμβατούς drivers.

Αν μέσα στο site του κατασκευαστή δεν βρείτε drivers για Vista μην πτοηθείτε. Αν πάτε στο Google και γράψετε τη μάρκα και το μοντέλο του υπολογιστή σας ακολουθούμενο από τις λέξεις Vista drivers , πιθανότατα να βρείτε κάποια λύση. Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που εγκατέστησαν Vista σε αυτό το μοντέλο. Πιθανότατα να βρείτε κάποιο site στο οποίο δίνεται η λύση, καθώς και κάποιο link με συμβατούς drivers. Μας έχει συμβεί σε site κατασκευαστή να λέει ξεκάθαρα ότι δεν διατίθενται drivers για Vista, αλλά σε αναζήτησή μας βρήκαμε σε torrent ένα ολόκληρο πακέτο με όλους τους drivers και όλα τα προγράμματα του φορητού.Το πώς τους είχαν βρει δεν το γνωρίζουμε, εμείς όμως τη δουλειά μας την κάναμε μια χαρά. Και, πιστέψτε μας, δούλεψαν τέλεια!

TIP!!! Υπάρχει πάντα η περίπτωση όντως να μη βρείτε πουθενά τους πολυπόθητους drivers. Για να μην κάνετε λοιπόν τσάμπα δουλειά και στο τέλος αναγκαστείτε να ξαναεγκαταστήσετε την προηγούμενη έκδοση των Windows, καλό θα ήταν πριν από οποιαδήποτε κίνηση να ψάξετε στο Internet για τους drivers. Αν τους βρείτε, ακόμα και σε torrent, τότε συνεχίστε άφοβα την εγκατάστασή σας.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μέσα από το Windows Update για Vista μπορείς να κατεβάσεις πακέτα γλωσσών και ενεργοποιείς την γλώσσα που θες μέσα από Control Panel -> Regional and Language Options -> Keyboard and Languages -> Choose a display language. Δεν χρειάζεται να κάνεις εγκατάσταση άλλη έκδοση Vista.

PC HANDS είπε...

Πολύ καλό εργαλείο , αν όντως υπάρχει. Η αλήθεια είναι πως δεν το γνωρίζαμε. Θα το τσεκάρουμε και ελπίζουμε να ισχύει γιατί θα λύσει πολλά χέρια!

CtM είπε...

Εαν δε ν δουλέψει το παραπάνω, υπάρχει και το cd της microsoft, το multilanguage. Μετά την εγκατάσταση μετατρέπεις τη γλώσσα του συστήματος σε ότι σου αρέσει!

Δημοσίευση σχολίου